Bastidende (DK), 11. årgang nr. 1, April 1999:
The Double Trolley - en ny transportvogn til kontrabassen, som kan laves om til en stol!

V/Marc Grue

Dette må være det rette sted at præsentere en opfindelse, jeg har arbejdet på, afprøvet i det virkelige kontrabas-liv og udviklet i løbet af de sidste fem år. Basvognen, som jeg kalder den til daglig, har jeg døbt "The Double Trolley", dels fordi, en lille vogn på engelsk hedder trolley, dels fordi Double henviser både til "Double Bass" og dobbelt-funktionen vogn/stol.

I det følgende vil jeg beskrive, hvordan den virker og lidt om baggrunden. Jeg håber at dette sammen med billederne kan give en fornemmelse af, hvad det handler om.

Transportvognen
Overordnet set består basvognen af tre dele: en hjuldel, en stoldel og et sæde, som sættes sammen på to måder, enten som transportvogn eller som stol. Transportvognen er sat sammen af alle tre dele, hvor sædet er sat ned mellem hjuldelens to hjul, og stoldelen foldet sammen og sat sammen med hjuldelen.
Kontrabassen spændes da med siden ind mod vognen, hvor den forneden holdes fast af en elastik med en krog i enden rundt om kontrabassens pind og foroven af en almindelig bagageelastik omkring kontrabassens hals.

Når man så vipper bassen bagover hjulene, ved at tage fat i bassens hals, vil bassen hvile på sædet som er nede mellem hjulene, og så er det bare at rulle fremad! Man skal lige lære balancepunktet at kende (det tager ca. 5 minuter) og så manøvrerer man ganske simpelt ved at styre mod højre eller venstre.

Optimal beskyttelse
Sædet, som kontrabassen står på, består af 60 mm skum, og foruden dette bløde stødabsorberende lag, er der yderligere hjulene, som pumpes med luft - så bassen er virkelig godt beskyttet mod rystelser. Jeg har selv valgt at pumpe mine hjul rimelig blødt, så det hele bølger roligt, når man går hen ad fortovet med kontrabassen på vognen. Man kan selv vælge, om man vil pumpe dem lidt hårdere, så den er lettere at rulle, eller om man vil pumpe dem blødere, så der er færre rystelser.

Desuden er der på siden af vognen to cellegummi-plader, der støtter ind mod de to rundinger på kontrabassen. Der er næsten ikke noget tryk ind mod disse plader fra kontrabassen, når man transporterer den, men det betyder, at den kun kan røre bløde dele på vognen. Man kunne roligt spænde den på uden betræk, hvis man f.eks. ville flytte den fra et sted til et andet indenfor i en bygning.

I busser og tog
Når kontrabassen er spændt ind til vognen, kan den også stå selv, idet der er en trekant mellem bassens pind og de to hjul. Det er virkelig praktisk, når man f.eks. tager bussen eller toget, for så kan man stille den i et hjørne og spænde en ekstra elastik omkring et håndtag e.l. og selv sætte sig mageligt ned på sin plads (det gør jeg altid, når jeg kører med IC3 og i bybusserne).

Kontrabassen optager på den måde heller ikke nær så meget plads, som hvis man er nødt til at lægge den ned.

Stolen
Efter adskillelsen af de tre dele, foldes stoldelens tredie ben ud og sædet "sættes ned" oveni. Dette foregår ved, at der er to tapper under sædet, som både passer ned i to huller i hjuldelens rør og samtidig også ned i enderne af stoldelens to øverste lodrette rør. På denne måde kan sædet fikseres både nede mellem hjulene og oppe på toppen af stoldelen, således at det enten bærer kontrabassen eller kontrabassisten.

Stoldelen består af et teleskopisk system, hvor to rør glider lodret op og ned inde i to andre rør. De inderste rør kan trækkes mere eller mindre op og ned af stoldelen ved med den ene hånd at klemme to tapper sammen, som ligger i det øverste vandrette rør på stoldelen, og med den anden hånd løfte sædet (eller håndtaget) til den ønskede højde. Herefter giver man slip på tapperne, hvorved to nagler af rustfrit stål, som ligger i det øverste vandrette rør af stoldelen, presser sig ud i hullerne på de inderste rør. På den måde fikseres højden af stolen.

Indstillingsmuligheder
Højden fra gulvet til sædets overflade kan variere fra ca 60 - 92 cm, så jeg vil mene, at det kan tilfredsstille de flestes behov.

Yderligere kan vinklen af sædets overflade varieres fra 0 grader (helt vandret) til 7 graders hældning fremover ved at regulere, hvor meget det tredie ben foldes bagud. Det kan være rart at lade sædet hælde lidt fremad. Jeg synes det hjælper mod ikke at falde sammen i ryggen, også fordi vi har kontrabassen ind mod maven.

Komfort
Sædet er med ægte læder og et tykt lag rimeligt fast skum. Det gør, at man kan sidde længe og spille, uden at man kommer til at svede, hvad man gør med kunstlæder, som de fleste trommestole f.eks. er betrukket med. Der er ikke noget, der rasler eller knirker på stolen, så jeg har kunnet bruge den til flere CD-indspilninger uden problemer. Jeg sidder altid på den, når jeg øver, til prøver og til koncerter, kort sagt altid, når jeg spiller. Man har altid sin egen stol med -uden at skulle bære hverken den eller kontrabassen!

Ideen...
Mange har spurgt mig, hvordan jeg fik ideen til basvognen, og det skete efter, at jeg i foråret 1994 havde lånt en lille ombygget vasketøjskurvsvogn, som kunne bruges til at transportere kontrabassen, af jazz-bassisten Jesper Carlsen i Århus. Jeg havde ingen stol dengang, og var på udkig efter en god stol, men fandt kun tunge trommestole og uhandy taburetter. Så stod jeg en dag og så på vasketøjskurvsvognen og tænkte om ikke jeg kunne skrue en lille vippelig plade på toppen af den, så jeg kunne stidde ovenpå den. Men det var jo lidt farligt at sidde på noget, hvor to af benene var hjul, der kunne rulle når som helst! Så mon ikke man på en eller anden måde kunne lave noget, hvor man tog hjulene af...

Herefter kørte tankerne afsted og jeg tegnede og tegnede på de mest skøre ideer. Det endte med at jeg tog ned på metalværkstedet i Huset i Århus og begyndte at svejse nogle firkantede rør sammen, så godt jeg kunne og kørte til Hammel efter nogle små hjul osv. osv. På den måde blev den første basvogn til.


Udviklingsarbejdet
Da jeg havde prøvet den første model i nogen tid, var der forskellige ting, som ikke helt virkede efter hensigten, så jeg gik i gang med at tegne på en ny forbedret udgave, som jeg så svejsede sammen. Over en årrække blev vognene mere og mere raffinerede og det professionelle løft fik den, da jeg sidste efterår indledte et tæt samarbejde med en ingeniør omkring at finpudse og færdiggøre ideen, så den kunne sættes i produktion.

Jeg fik kontakt til en stor fabrik i Thisted, som er specialister i aluminium (vognen er i aluminium), og de har, sideløbende med andre leverandører som f.eks. møbelpolstrer og laserskærer, produceret den første serie Double Trolleys, som nu kan købes.

Desuden har Teknologisk Institut hjulpet mig med at tage patent på ideen.

www.doublebass.info
Jeg vil foreslå jer at kigge ind på www.doublebass.info, hvor der bl.a. er billeder af forskellige transportsituationer, oplysninger om mål, materialer m.v., svar på ofte stillede spørgsmål m.m.

Hvis der skulle være nogle spørgsmål, er I velkomne til at emaile til mail@doublebass.info eller ringe til mig - jeg kan bare ikke garantere at være hjemme, da jeg er ude at spille det meste af tiden.

Hjemmesiden vil på længere sigt indeholde en langt større mængde informationer om kontrabas-relaterede emner som f.eks. repertoire- og (kontrabas-)CD-databaser, adresser på steder, hvor man kan købe basser, tilbehør m.v. og artikler samt mere.

Press reviews


Double Bassist



Musikeren
Musikken
Bastidende

© Marc Grue/Double Design, 1998-2006, Patented